childintime

Direktlänk till inlägg 7 mars 2011

Diagnos = bättre hjälp och förutsättningar

Av Lynn - 7 mars 2011 21:04

Blir lite irriterad på det här.

Visst, vissa vet inte eller har inte fattat det här med diagnoser och sånt.

Det avfärdas med mutter eller åsikter som att det är en ursäkt för att slippa livets mall. Att man är lat och vill slippa undan ansvar mm.

Hur fel kan man ha!? Hur dumt är det inte att vräka ur sig sånt?

Det sårar att höra sånt.

 

Med en diagnos får man förhoppningsvis rätt verktyg/hjälp att kunna orka stappla sig frammåt i livet och vardagen, som faktiskt kan vara jävligt svårt för en del.

 

Varför tror ni att så många människor hamnar så fel i livet?

Nu säger jag inte att det gäller alla, men speciellt dem som växer upp i en dysfunktionell miljö som gör att deras problematik blir om ännu värre och svårare att hantera.

Visst har vi ett eget ansvar, joo, det får man höra och det är jag medveten om.

Men man kan knappt förklara själv hur det känns och hur det är att vara såhär. Eller varför??


Har stått i kö ca 4 år och äntligen nu fått börja utredningen hos NPU ( Neuropsykiatriskutr.) Under dessa år fick jag ligga i för att försöka skynda på väntetiden, med ett antal remisser och påtryckningar.

Första mötet var för ca 2v sedan.

2v efter det fick jag komma till deras läkare.

Vi pratade om mina svårigheter, så som adhd-problematik, ocd, depression mm.

Om mitt liv nu, bakåt och runt i kring.

Sen undersökte han mig, det vanliga först som puls, lyssna på hjärta och lungor, sen fick jag sträcka ut tungan åt honom, gå på hälarna, följa finger, testa hörsel, reflexer mm.

 

Känns sååå himla skönt att det är på gång. Vill ju först och främst ha svart på vitt, sen det viktigaste, att jag ska få rätt hjälp för en gångs skull som eventuell medicinering, för att få ordning på tankar, vardagen, relationer mm.

Är ju 30+ nu och har stått och trampat i samma pöl hela mitt liv.

Ångesten byggs på!

Har inte vart en enkel å skön väg det här, haft många många "roadbumps", ett virrvarr av dåliga förhållanden som dragit mig ner i avgrunden och upp igen.

varit mamma åt mina föräldrar samt kämpat för min sons skull som även han har adhd.

Nu lär jag börja leva själv, hitta mitt här i livet.

 

PS. och dem som har fördommar och åsikter om detta samt dem som inte har en aning om mig eller vem jag är, bryr jag mig inte ett dugg om!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Såhär är det för dem flesta med adhd:

 

När man har adhd fungerar vissa betydelsefulla funktioner i hjärnan inte som vanligt.

Framför allt gäller det funktioner som är viktiga för att man ska kunna organisera och planera vad man gör och säger. Har man adhd är man i stället ofta impulsiv och handlar direkt så fort en tanke dyker upp.

 

Ett annat exempel på en funktion som kan vara nedsatt om man har adhd är förmågan att samla energi och motivation för en uppgift som inte känns spännande eller utmanade.

Även om uppgiften är viktig kan man ha svårt att koncentrera sig.

De hjärnfunktioner som inte fungerar bra om man har adhd finns framför allt i pannloberna, men funktioner i hjärnstammen och i lillhjärnan har också betydelse.

 

På grund av komplikationer under fostertiden, vid förlossningen, under första levnadsveckan eller under spädbarnstiden kan barnet ha fått störningar i hjärnans sätt att fungera . Man kan till exempel ha råkat ut för bristande syre- eller näringstillförsel under fostertiden eller fötts mycket för tidigt och haft låg födelsevikt. Under fosterstadiet kan hjärnan ha drabbats av en infektion eller påverkats av olika gifter. Men skador under foster- och spädbarnstid är en relativt ovanlig orsak till adhd.

Hjärnans utveckling påverkas förstås också av de upplevelser och erfarenheter som man har under sin uppväxt.

 

Eftersom många som har adhd inte kan kontrollera sina impulser märks deras problem tydligare i skolåldern. Man klarar inte att vänta på sin tur utan avbryter och kommenterar, ofta innan man lyssnat färdigt och utan att förstå att andra blir irriterade. Att stå i kö, att vänta eller att tänka långsiktigt är ofta svårt. Det är också svårt att planera saker och att hålla fast vid och genomföra en idé. I stället dras man till sådant som ger en snabb tillfredsställelse utan stor ansträngning. I skolan ställs också krav på att man ska kunna koncentrera sig trots att det kanske händer mycket runt omkring. Om man har adhd blir man lättare störd än andra. Man hoppar från en sak till en annan och har svårt att bli klar med uppgifter. Man kan också ha uppmärksamhetsproblem och kan i stället beskrivas som dagdrömmare. Ofta kan man sitta i egna tankar och ha svårt att komma igång med olika uppgifter. Man kan också verka förvirrad och inte riktigt närvarande i det som sker.

 

Adhd hos vuxna

Ungefär hälften av dem som har adhd som barn har kvar koncentrationssvårigheter i 20–25-årsåldern. De problem som många vuxna med adhd beskriver är en känsla av otålighet, rastlöshet och vantrivsel när inget spännande händer. Man kan ha svårt att vara uppmärksam när man ska lyssna på andra och svårt att behärska sina känslor. Många beskriver att de fortfarande har en benägenhet att handla för fort utan att hinna tänka efter ordentligt. Precis som barn, kan vuxna med adhd ha problem med att organisera arbetet, studierna eller vardagssysslorna hemma. Man kan ha svårt att tåla vardagsstress och man känner sig lätt utarbetad. På jobbet kan det vara svårt att klara av många arbetsuppgifter samtidigt. För de flesta vuxna med adhd handlar problemen framför allt om svårigheterna med koncentration och uppmärksamhet och mindre om överaktivitet. Man kan ha svårt för att komma igång och bli klar med en uppgift. I stället skjuter man upp det som borde göras.



Så SKAFFA KUNSKAP, snälla!!!!

Jag ÄR inte LAT!!!! Jag VILL LEVAAA!!!!!


Och jag är INTE ensam om att känna såhär!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lynn - 5 juni 2012 21:31

Vilken  ära!! Jag har fått blivit farmoooooor!!!                                     Vilken liten guldklimp vi har fått. 10;e februari ville han komma. Helt obeskrivligt, och jag såg min son så stolt (samt nä...

Av Lynn - 21 november 2011 19:51

HUNDENS DAGBOK:07.00 - Tjohoo, en promenad. Det är det bästa som finns!08.00 - Tjohoo, hundmat. Det är det bästa som finns!... 09.00 - Tjohoo, ungarna är uppe. Det är det bästa som finns!... 12.00 - Tjohoo, leka i trädgården. Det är det bästa som fin...

Av Lynn - 7 september 2011 00:45

  Hösten är min årstid, helt klart. Friskt skönt och vackert. Jag får mer lust och energi. Njuter av att vara ute när  solen skiner, fortfarande lite varma strålar. Löven virvlar i alla möjliga vackra färger. luften är så frisk, känner att nu ...

Av Lynn - 7 september 2011 00:13


Upp och ner, upp och ner!! Jävlarr va de svänger!!!  Nu bär det väg uppåt igen och allt börjar kännas bättre, klarare. Och jag bara älskar hösten!! September- love     Har varit ute hela dagen och fixat massor med ärenden, känns skitskönt...

Av Lynn - 16 augusti 2011 18:22

"Livet är en strid. Striden är en kamp.   Kampen är en häst.   Hästen är en dragare.   Dragaren är ett stadsbud.   Stadsbudet är en knöl.   Knölen är en potatis.   Alltså är livet en potatis."             ...

Presentation

Here comes

Comments

Ni får ju gärna lämna lite kommentarer om ni har lust

  

Besöksstatistik

My dreams

 

 *************************************

             

be my guest

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

familjen

        

        

 

      

      

Pepzi

Senast sedda filmer

The walking dead.

Har just sett 1a säsongen. Helt ok zombie-serie. Om överlevnad och mänskliga brister och handlingar i kris-situationer. Bra skådisar, tjejen från Prison är även med.

 

Never let me go.

Grym film, handlar om barn som föds enbart för att bli donatorer.

Väldigt omänsklig horribel och tragisk handling.      

 

 

Fråga mig

0 besvarade frågor

My traffic

RSS

Bloggvärde

live fred

visitors


Ovido - Quiz & Flashcards