childintime

Direktlänk till inlägg 15 juli 2011

Vad är Bipoläritet-manodeppresivitet?

Av Lynn - 15 juli 2011 06:07

 
Jag har en förmåga att förtränga att jag inte bara har Adhd, utan att jag även är Bipolär.

 

      

Att vara Bipolär betyder att man har större svängningar i humöret än "vanliga människor".


Jag går djupare och lättare ner i en depression och jag kan bli alldeles för glad och uppskruvad så att jag lever livet som om det inte fanns några problem eller måsten. Ofta så tycker jag även att vanliga regler inte gäller för mig själv.


Jag sover mindre,  gör av med mer pengar och hoppar över den vanliga vardagen.


(Om det vill sig riktigt illa så kan man bli manisk, men jag är "bara" hypoman, vilket oftast kan kännas positivt för den som drabbas och omgivningen, i alla fall till en början).


Tyvärr så märker inte jag själv när jag går in i en uppåtperiod, jag mår mest bra. Jag är glad, social, utåtriktad och tycker att livet äntligen funkar som det ska.


Men, jag är även lätt uttråkad, jag vill inte sitta hemma med mannen eller umgås i stilla middagar.

 

   

Jag har mindre sömnbehov, skjuter vardagens problem på framtiden med tanken att "det fixar sig sen". Jag gör också av med mer pengar än jag har råd med, impuls-shoppar det ena och det andra, bjuder frikostigt, ger bort saker mm.

 

Förmodligen så sårar jag även folk på vägen,    


 


  

 
Säkert finns det en hel del fler symptom i dom här perioderna, men det är en helt ny tanke för mig att dom här sakerna hör till min "sjukdom". Men samtidigt är det skönt för jag är inte stolt över den människa jag kan vara när allt rullar på i 110 knyck.


Sen tillslut vänder det, en enorm trötthet kommer, jag kan sova hur mycket som helst. Alltså sova tio timmar gå upp och kissa och sova tio till.Har jag tur så stannar det där, jag kan sova mig tillbaka till normalläge.Har jag otur så fortsätter jag ner i underjorden, till ett annat helvete.


Nu är jag nollställd och får skörda dom ruttna frukterna av min senaste månaders hypomani.

 

 

 

Manodepressiv sjukdom – bipolär sjukdom
Sjukdomen kallas även bipolär sjukdom och innebär att man i perioder är antingen manisk eller deprimerad. När man är manisk kan man förlora omdömet och bete sig på ett sätt som skapar problem när det gäller till exempel relationer, arbete och ekonomi. När man är deprimerad kan allt kännas svårt och man kan förlora livsglädjen. Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.

Det är vanligt att man blir sjuk för första gången i tonåren. Risken att insjukna är större om man har en nära släkting som har sjukdomen.


Symtom
Under en manisk period är det vanligt att man är överdrivet upprymd, överaktiv och har ett extremt stort självförtroende. Man kan också lätt bli irriterad och vissa behöver mindre sömn.


När man är deprimerad känner man sig ofta nedstämd, har svårt att koncentrera sig och har dåligt självförtroende. Det är också vanligt att man får sömnbesvär och minskad eller ökad aptit.


Ibland kan man ha maniska och depressiva symtom samtidigt.


Behandling
Mediciner och psykoterapi kan göra att svängningarna i humöret minskar och att man slipper återfall. Det är också viktigt att man får kunskap om sin sjukdom så att man kan känna igen tidiga tecken på att man håller på att bli dålig.


Vid svåra besvär kan man behöva vårdas på sjukhus.

 

När ska man söka vård?
Om man misstänker att man själv eller någon annan har manodepressiv sjukdom ska man kontakta en vårdcentral.


Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.
Vad händer i kroppen?
Växlingar mellan mani och depression
Vid manodepressiv sjukdom, eller bipolär sjukdom som den numera allt oftare kallas, får man återkommande perioder av omväxlande mani och depression. I en manisk period är det vanligt att man har en förhöjd sinnesstämning, är överaktiv och behöver mindre sömn. Vid depression är man ofta nedstämd, håglös och känner sig trött på livet. Mellan sjukdomsperioderna är man vanligtvis helt frisk.


Manodepressivitet är en av de tidigast beskrivna sjukdomarna. Redan 400 år före Kristus beskrev den grekiske filosofen Hippokrates tillståndet som melancholia och mania. Sjukdomen är vanlig, men fortfarande okänd för många.


Både arv och miljö har betydelse
Både arv och miljö är viktiga orsaker till att man får manodepressiv sjukdom. Arvet har större betydelse än vid många andra psykiska sjukdomar. Undersökningar av enäggstvillingar som växer upp i skilda miljöer visar att ärftligheten har avgörande betydelse för om man ska få sjukdomen.


Det är sannolikt flera gener inblandade vid utvecklingen av manodepressiv sjukdom. De påverkar tillverkningen och omsättningen av viktiga proteiner i hjärnans celler. En ökad känslighet i dessa system gör att man löper en förhöjd risk att insjukna i manodepressiv sjukdom vid yttre påfrestningar.


Stressande livshändelser kan utlösa sjukdomen
Ofta är det någon stressande livshändelse, framför allt i sjukdomens tidiga skede, som orsakar en ny sjukdomsepisod. Det gäller särskilt när man får depression, men också en mani kan utlösas av yttre påfrestningar. Med tiden tycks yttre påverkan få allt mindre betydelse och sjukdomsorsakerna återkommer oftast spontant utan synbar orsak. Många andra omständigheter, som personlighet, långvarig stress, kroppsliga sjukdomar och omgivningens sätt att reagera kan påverka sjukdomen på lång sikt.

 

Lika vanligt bland män och kvinnor
Manodepressiv sjukdom är ungefär lika vanlig hos män som kvinnor. Män har oftare maniska perioder, medan kvinnor oftare lider av depression.


Drygt en av hundra får sjukdomen
Risken att någon gång i livet insjukna i manodepressiv sjukdom är en till två procent. Om man även räknar in lindrigare former av sjukdomen stiger siffran till fem procent eller mer. Sjukdomen är lika vanlig i hela världen och förekommer hos människor i alla socialgrupper. Man brukar insjukna första gången när man är mellan 15 och 30 år, ofta i tonåren. Det händer ibland att små barn insjuknar, men det är ovanligt.


Börjar ofta med depression
Det är vanligt att sjukdomen börjar med en eller flera depressioner. Det kan då vara svårt att veta om man har fått en vanlig depressionssjukdom, där man inte riskerar att bli manisk, eller om man har fått manodepressiv sjukdom. Att enbart ha återkommande depressioner är betydligt vanligare än manodepressiv sjukdom. Om man har börjat få depressioner i unga år är det däremot vanligast att depressionssjukdomen senare övergår i manodepressiv sjukdom.


Har man släktingar med manodepressiv sjukdom är det bra om man är uppmärksam på tecken som kan tyda på sjukdomen och söka psykiatrisk hjälp redan vid sitt första sjukdomstillfälle.


Vanligt med återfall
Det varierar hur allvarlig sjukdomen blir. Om man har insjuknat i en mani och inte får behandling är risken mycket stor att man får återfall.


Nästan alla med obehandlad manodepressiv sjukdom får fler än fyra sjukdomsperioder under sin livstid. Behandlingsmetoderna har utvecklats framgångsrikt och man kan oftast leva ett vanligt liv med arbete och familj. Man kan återinsjukna trots att man får behandling, men då blir symtomen oftast inte lika allvarliga och de kommer mer sällan.


Till Sidans topp
Till innehållsförteckningen Symtom och diagnos
Stora variationer i hur sjukdomen utvecklas
Sjukdomsförloppet vid manodepressiv sjukdom kan se mycket olika ut för olika personer och kan även förändras med tiden.


Manier kan vara kraftiga med psykotiska symtom, så kallad bipolär sjukdom typ 1, eller lindrigare med endast lätt ökad aktivitet, så kallade hypomanier eller bipolär sjukdom typ 2. Om man får en svår mani kan man bli så uppvarvad att man tappar omdömet. Man kan också bli så aggressiv att man blir farlig för sig själv och andra.


Vid depression finns risk för självmordsförsök och självmord. Därför behöver man ofta få vård på sjukhus, medicin och vara sjukskriven under den tid det tar att tillfriskna.


Vanligen börjar sjukdomen med några depressiva episoder före den första maniska perioden. I början kan det ta tre till fyra år mellan återfallen.


Ibland förekommer så kallade blandepisoder med både maniska och depressiva symtom samtidigt. Sjukdomsepisodernas längd varierar också. En del har mycket långvariga manier och depressioner, medan andras symtom endast varar några få dagar.


De flesta som har manodepressiv sjukdom är helt utan symtom mellan sjukdomsepisoderna, medan andra har ständiga humörsvängningar eller konstanta depressiva eller maniska symtom.


Mani
Vanliga symtom i den maniska fasen är


•förhöjd sinnesstämning
•ökat självförtroende
•överaktivitet
•irritabilitet.
Ibland minskar också sömnbehovet. Andra symtom kan vara att man gör vidlyftiga ekonomiska och sexuella utsvävningar. Om man inte får behandling kan det leda till att man blir aggressiv, orolig och omdömeslös. Det kan ibland gå så långt att man måste gripas av polis och tvingas till psykiatrisk vård.


Depression
Vid depression brukar man ha de flesta av följande symtom:


•nedstämdhet
•håglöshet
•glädjelöshet
•koncentrationssvårigheter
•dåligt självförtroende
•sömnbesvär
•ökad eller minskad matlust
•känsla av hopplöshet
•minskad sexuell lust.
Om depressionen djupnar blir man ibland trött på livet och kan få självmordstankar. Det är viktigt att man söker hjälp, eftersom symtomen kan förvärras om man inte får behandling.


Psykotiska symtom vid bipolär sjukdom
En svår mani eller depression kan leda till att man inte längre uppfattar och tolkar verkligheten på ett riktigt sätt, en så kallad psykos. Symtomen vid psykos kan vara förföljelsetankar eller hörselhallucinationer. De psykotiska symtomen brukar försvinna i takt med att man börjar må bättre.


Mani och depression samtidigt
Ungefär en tredjedel av alla som har manodepressiv sjukdom har vid en eller flera perioder blandade tillstånd med både maniska och depressiva symtom samtidigt, så kallade blandepisoder. Det förekommer då också ofta psykotiska symtom.


Sjukdom med omväxlande depressioner och manier (Bipolär sjukdom typ 1)
Denna typ av manodepressiv sjukdom innebär att man omväxlande får svåra manier och depressioner. Båda tillstånden är allvarliga och innebär ofta att man får svårt att klara sig själv. Särskilt vid mani brukar det vara nödvändigt att man får vård på sjukhus.


Om det första insjuknandet i manodepressiv sjukdom sker i unga år kan det vara svårt för en läkare att skilja symtomen från de man har vid andra allvarliga psykiska sjukdomar, till exempel depression eller schizofreni. Längre fram i livet är det lättare för läkaren att avgöra vilken sjukdom man har.


Sjukdom med främst depressioner (Bipolär sjukdom typ 2)
Många som får återkommande depressioner har också perioder med lindrigare maniska symtom, så kallade hypomanier. Symtomen kan då vara att man får ökad energi, större kreativitet, skämtsamhet och ett allmänt glatt humör som kan vara svårt att uppfatta som ett sjukdomstillstånd.


Depressionerna har inte alltid samma symtom som en vanlig depressionssjukdom. Man kan till exempel ha ett ökat sömnbehov och sug efter sötsaker. Ofta fungerar inte vanlig behandling mot depressioner. I stället måste man få medicin som stabiliserar stämningen.


Ungefär en av tio med denna form av manodepressivitet utvecklar senare riktigt maniska sjukdomsperioder.


Lindriga maniska symtom som inte är sjukdom
Alla människor svänger i någon utsträckning mellan att känna sig nöjda eller mindre nöjda med sig själva och sina liv. En del personer har dessutom återkommande perioder med så kallade hypomana symtom. Det är lindriga maniska symtom där man har en viss kontroll över sig själv. Perioderna av nedstämdhet där emellan är inte så pass allvarliga att de kan räknas som depressionssjukdom. Det kan vara ett förstadium till manodepressiv sjukdom, men det kan också vara att man har ett temperament där humöret lätt svänger, så kallat cyklotymt temperament. Det brukar inte leda till några allvarligare problem.


Snabb pendling mellan mani och depression
Sjukdomen kan ibland förändras så att man snabbt pendlar mellan depression och mani. Om man har fyra eller fler episoder av mani eller depression under ett år kallas tillståndet rapid cycling.


Ibland är svängningarna ännu snabbare, och kallas då ultrarapid cycling. Det är vanligare hos kvinnor än hos män. Ofta måste en kombination av olika förebyggande mediciner användas för att man ska få kontroll över sjukdomen.


Tidiga symtom på återfall
Oftast börjar ett återfall i sjukdomen med lindrigare symtom, så kallade tidiga tecken. Vid depression är det vanligt att man får sömnstörningar och bristande intresse för saker som man annars är intresserad av. Vid mani är ett minskat sömnbehov, större kreativitet, skämtsamhet och pratsamhet vanliga tidiga tecken.


Symtomen varierar från person till person och därför är det viktigt att man tillsammans med sin behandlare och anhöriga kartlägger tidiga tecken på återinsjuknande så att man känner igen dem. Ofta går det då att stoppa utvecklingen av sjukdomen innan man blir allvarligt sjuk.


Olika undersökningar
Det finns inga objektiva sätt att mäta vilket stämningsläge man har, men en van läkare känner igen symtomen. Det finns också olika intervjuformulär som kan hjälpa läkaren att ställa rätt diagnos. Det går även att använda så kallade stämningsdagböcker. Där kan man notera stämningsläge, antal sömntimmar och andra symtom för att få bättre kontroll över läget.


Ofta kan man själv eller anhöriga vara bäst på att upptäcka tidiga tecken på återfall.


Att få sjukdomsbeskedet
Att få diagnosen manodepressiv sjukdom kan väcka blandade känslor. Ofta har man besvärats av humörförändringar i flera år. Många har också sökt vård och kanske varit med om långa och påfrestande sjukhusvistelser men inte fått rätt diagnos. I en sådan situation är det för det mesta en lättnad att få en sjukdomsdiagnos och förebyggande behandling. Man kan känna det som att man äntligen blir förstådd och situationen blir mer hoppfull.


Det kan också vara svårt att acceptera att man har fått en livslång sjukdom. Ibland har det varit tungt under många år och när man äntligen blir fri från symtomen drabbas man av en livskris där man sörjer det som man kan uppleva som förlorade år. Då är det bra om man också får psykologisk hjälp.


Svårt för anhöriga
Att leva nära en person med kraftiga humörsvängningar kan vara påfrestande. Det är lätt att förstå att man ställs inför svåra överväganden då en närstående är manisk eller djupt deprimerad. Många anhöriga beskriver också att det är mycket påfrestande att man inte i förväg vet hur familjesituationen kommer att vara. Det blir svårt att planera gemensamma aktiviteter. Familjeekonomin blir ofta ansträngd av långa sjukskrivningsperioder och perioder med ekonomisk expansivitet.


Ofta underlättar det mycket om hela familjen har en god kontakt med den läkare som behandlar personen med manodepressiv sjukdom. Det kan vara bra att den som är sjuk, tillsammans med familj och behandlande läkare, under en frisk period kommer överens om hur man ska förhålla sig till varandra och vem som ska kontaktas vid nya sjukdomsperioder. Ett gott råd brukar vara att försöka vara öppen och tydlig mot varandra om när och hur man kontaktar sjukvården.

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Lynn - 5 juni 2012 21:31

Vilken  ära!! Jag har fått blivit farmoooooor!!!                                     Vilken liten guldklimp vi har fått. 10;e februari ville han komma. Helt obeskrivligt, och jag såg min son så stolt (samt nä...

Av Lynn - 21 november 2011 19:51

HUNDENS DAGBOK:07.00 - Tjohoo, en promenad. Det är det bästa som finns!08.00 - Tjohoo, hundmat. Det är det bästa som finns!... 09.00 - Tjohoo, ungarna är uppe. Det är det bästa som finns!... 12.00 - Tjohoo, leka i trädgården. Det är det bästa som fin...

Av Lynn - 7 september 2011 00:45

  Hösten är min årstid, helt klart. Friskt skönt och vackert. Jag får mer lust och energi. Njuter av att vara ute när  solen skiner, fortfarande lite varma strålar. Löven virvlar i alla möjliga vackra färger. luften är så frisk, känner att nu ...

Av Lynn - 7 september 2011 00:13


Upp och ner, upp och ner!! Jävlarr va de svänger!!!  Nu bär det väg uppåt igen och allt börjar kännas bättre, klarare. Och jag bara älskar hösten!! September- love     Har varit ute hela dagen och fixat massor med ärenden, känns skitskönt...

Av Lynn - 16 augusti 2011 18:22

"Livet är en strid. Striden är en kamp.   Kampen är en häst.   Hästen är en dragare.   Dragaren är ett stadsbud.   Stadsbudet är en knöl.   Knölen är en potatis.   Alltså är livet en potatis."             ...

Presentation

Here comes

Comments

Ni får ju gärna lämna lite kommentarer om ni har lust

  

Besöksstatistik

My dreams

 

 *************************************

             

be my guest

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Arkiv

familjen

        

        

 

      

      

Pepzi

Senast sedda filmer

The walking dead.

Har just sett 1a säsongen. Helt ok zombie-serie. Om överlevnad och mänskliga brister och handlingar i kris-situationer. Bra skådisar, tjejen från Prison är även med.

 

Never let me go.

Grym film, handlar om barn som föds enbart för att bli donatorer.

Väldigt omänsklig horribel och tragisk handling.      

 

 

Fråga mig

0 besvarade frågor

My traffic

RSS

Tidigare år

Bloggvärde

live fred

visitors


Ovido - Quiz & Flashcards